Når er man med på sex?

Er man med på sex om man ikke sier tydelig NEI?

bjørg thoralldottir

Bilde: Bjørg Thorallsdottir
 
 
 
Sex skal være frivillig, godt og fint mellom to personer. Noen klarer ikke å si nei i frykt for å bli avvist. Andre klarer ikke å avvise den som prøver seg, og får derfor problemer med uønsket sex. Vet du hvor andres grenser for sex går?

Enig eller uenig i at å prøve å ha sex med noen som sover er en seksuell krenkelse?

I en undersøkelse gjennomført av Reform (www.reform.no) svarte nesten alle jenter og 9 av 10 gutter at de mener det er en seksuell krenkelse å ha sex med noen som sover. Men 9 prosent av guttene svarte at de var helt eller delvis uenige i at det å prøve å ha sex med noen som sover kan karakteriseres som seksuell krenkelse.

«Når en jente er lettkledd og full, er hun mer tilgjengelig for sex.»

Dette var en holdning som kom fram i en gruppediskusjon i en videregående klasse. Han som sa dette møtte motstand fra de andre i gruppen. «Dette kan du ikke mene» og «En jente må få kle seg som hun vil.» Han korrigerte seg selv fort til å si at selv om han mente hun var mer tilgjengelig for sex, så mente han dermed ikke at han kom til å forsøke å ha sex med henne.

Jenter liker å pynte seg

  • En av jentene i gruppen sa at hun og alle andre jentene hun kjente likte å pynte seg før de skulle på byen. De hadde lyst å ta seg godt ut og få positiv oppmerksomhet. Noen ganger følte hun seg beglodd og var engstelig for å bli utsatt for uønskede handlinger.
  • En av guttene sa han syntes det var fint å se jenter som hadde pyntet seg og håpet de ville fortsette med det. «Mye finere å se ei jente i fine klær enn i joggebukser».
  • En annen gutt var temmelig direkte mot den første gutten og sa: «Hadde du tenkt slikt om søsteren min hadde jeg kverka deg».

Han som hadde den første uttalelsen ble stående temmelig alene, men lyttet oppmerksomt på det de andre sa. Diskusjonen i klassen gjorde inntrykk på han som kom med uttalelsen. Han korrigerte seg selv underveis i samtalen selv slik at hans holdninger stemte bedre over ens med de andres.

DET HJELPER Å SNAKKE OM HOLDNIGNER!

Gutter er opptatt av hva de tror andre gutter forventer av dem

Mange av guttene Reform var i kontakt med uttrykker holdninger som viser to ting:

  • de tror at alle gutter er like og
  • de er opptatt av å bli slik de tror andre gutter forventer av dem.

De sammenligner seg med andre gutter.

 

Relatert

Les også

Kilde: reform.no

Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YahooMyWeb