Jeg er bare Ida

Har du noen gang opplevd at du ligner moren eller faren din 100%?

Ida har hatt en vanskelig oppvekst. Hennes sterkeste ønske er å etablere et sunt kjærlighetsforhold. Men hvordan skaper man noe man egentlig ikke vet hva er? Hvordan støper man en ny grunnmur for seg selv som søttenåring? Hvordan kan man komme seg ut av noe man er spunnet så langt inn i at man nesten ikke har sikt? Og hvordan deler man sin egen virkelighet når vennene har en helt annen normal…

En forestilling om hva som er «normalt», om hvordan man formes av oppveksten, om hvordan vi behandler hverandre og om å bryte ut. Ny norsk dramatikk basert på workshops med ungdom, forskning og intervju med personer som har opplevd vold.

En voldsforebyggende forestilling med mål om å øke tilskuers bevissthet og kunnskap rundt hva vold er. Etterpå er det mulighet for samtale med skuespiller eller fagperson innen helse med opplegg rundt temaet. Prosjektet er brukt som et opplegg for å forebygge mobbing, vold og seksuelle krenkelser blant unge.

Forestilling utviklet gjennom workshops med ungdom, intervju og virkelige historier.

En teaterforestilling for fra 15 år (10.kl) og voksne. Produsert som en del av prosjektet Ungdom og Vold. Urpremiere var 17. januar 2014.

Forestillingen er tatt inn i Scenekunstbrukets reportoir og begynte turnere i Den kulturelle skolesekken i 2015.

 

Publikumsomtaler:

Jeg synes det var spennende fordi jeg fikk lære om hvordan jeg ikke skal være mot kjæresten min. (Er ikke frekk mot henne, assa.) 10.klasse-elev

Jeg likte forestillingen og den påfølgende workshopen. Mye på grunn av at det var en monolog så følte jeg at jeg var i hennes situasjon. Workshopen etterpå var veldig bra. Foredragsholderen var dyktig og jeg følte jeg lærte mye. Han var flink til å bruke ord jeg forsto, det fikk meg til å reflektere over temaet. 10.klasse-elev

Forestillingen var som en emosjonell karusell, den fikk meg til å le og samtidig få tårer i øynene. Jeg føler at den definitivt traff. Jeg føler meg mindre alene nå, men jeg har tidligere vært i en lignende situasjon som karakteren «Ida», bare i mindre grad. Nå er jeg på et sted i livet hvor jeg er veldig glad, men workshopen hjelp meg med å tenke over hvor mye jeg faktisk setter pris på det livet jeg har. VG1-elev

Det jeg husker best er den kontakten man fikk med skuespilleren. Man måtte følge med for å skjønne. 10.klasse-elev
 
Jeg kjente meg igjen, om man bytter ut faren i stykket med min mor. Jeg synes det var litt rart at det som har skjedd meg da jeg var yngre, var i stykket.  Det rørte meg også. Jeg hadde lyst til å gråte, men tenkte også at jeg er så mye sterkere enn det jeg trodde jeg var. Jeg lærte at man bare burde melde fra om det skjer. Vgs-elev

Jeg synes det var et utrolig lærerikt og bra opplegg i og med at vold er noe vi ikke har så mye om på skolen. Det å begynne med teater gjorde at man levde seg inn i det og forsto at vold kan skje hvem som helst. Jeg trodde workshopen skulle bli kjedelig, men det ble det ikke i det hele tatt. Det var bra med spørsmål og diskusjoner, jeg følte meg veldig trygg og kunen derfor lære mye. Veldig bra opplegg! 10.klasse-elev

Jeg likte forestillingen/workshopen VELDIG. Jeg lærte veldig mange ting som jeg ikke visste, men som jeg vet nå. Jeg vil klart anbefale dette til alle.  Det var en fin måte å bruke en skoledag på. 10.klasse-elev.

Publikumsomtale jan/feb 2014:

Marianne Jonger (skuespiller): «Fy filler`n for en forestilling dere har laget!
«Jeg er bare Ida» er en sterk, følelsesladet, ekte og viktig forestilling!»

Liv Marie Skaare Baaden (skuespiller): «Tusen takk til hele produksjonsapparatet i «Jeg er bare Ida».  Gratulerer med en bra, fin, viktig, vakker, vond forestilling. Helstøpt! Løp å se folkens!»

Christine Vik Bratvold (danser): «Tusen takk for en utrolig ærlig og fin forestilling! Rørende! Håper dere får vist den for mange mange ungdommer 🙂 – og voksne!»

Jente 18 år: «Jeg må si historien traff. Jeg kjenner meg igjen i mye av det. Jeg syntes det var veldig givende å få det forklart. Det var mange følelser ved det som jeg ikke helt har klart å sette ord på, men som jeg har klart i ettertid. Takk for en fin forestilling!»

Camilla Grønneberg (lærer vgs): Forestillingen er sterk og vond, og veldig direkte. Ida trekker oss langsomt mer og mer inn i historien, avdekker det som har skjedd, det er gjort på en veldig bra måte. Spillet og alle virkemidlene fungerer godt. Det balanserer uten å gå over i det sentimentale eller det alt for grusomme. Elevene er alle veldig berørt av forestillingen. De synes den var sterk og tankevekkende. De ga uttrykk for at de trengte tid til å fordøye det de hadde sett etterpå, først litt alene, og så som klasse etterpå med en samtale. De likte blant annet veldig godt det at de forstod mer enn rollen, at de lå foran hennes erkjennelse. De opplevde at Ida tok kontakt med dem, og at hun snakket direkte til og inkluderte hver enkelt. De likte den intime scenen, og noen mente det var med på å skape følelsen av å være «inne i hodet til Ida». Alle var enige om at dette var en viktig forestilling som burde vises så mye som mulig!
Flere tilbakemeldinger på facebooksiden @Jeg er bare Ida og Instagram: @lerkefalk

 

Har du sett forestillingen og har spørsmål, tilbakemeldinger eller trenger noen å snakke med rundt teamet? Tilbakemeldinger angående forestillingen og opplegget rundt tar vi gjerne i mot på kompanilerkefalk@gmail.com, både fra elever, lærere og andre.

 

Stiftelsen Tryggere og kompaniet samarbeider om turneer der man kombinerer forestilling og arbeidsopplegg rundt temaet.

Arrangementet vi har turnert/turnerer med Stiftelsen Tryggere består av:

 • Å vise forestillingen Jeg er bare Ida.
 • Å ha gruppesamtaler med ungdommene i etterkant av forestillingen for å formidle kunnskap om vold og seksuelle krenkelser, som vil øke kunnskapsnivået og fremme sunne verdier om kjæresteforhold og relasjoner.
 • Å øke bevisstheten om relevante hjelpetilbud for utsatte og utøvere av vold.

Dette resulterer i:

 • Økt bevisstgjøring av hva som kan defineres som vold og seksuelle krenkelser og at dermed også de handlingene med mindre alvorlige fysiske konsekvenser ses på som illegitime.
 • Økt bevisstgjøring om at denne type handlinger også karakteriseres som vold og seksuelle krenkelser selv om de foregår via digitale media.
 • Økt bevissthet om hvordan gripe inn for å stanse vold.
 • Økt kunnskap om hvilke hjelpetiltak som finnes for hhv. utøvere og utsatte

 

Have you ever experienced that you resemble your mom or dad 100%?

Ida has had a difficult upbringing. Her strongest wish is to have a healthy love relationship. But how do you create something you don’t really know what is? How do you make yourself a new foundation at the age of seventeen? How do you get out of something you are so tangled up in that you almost have no view? And how do you share the reality of your life, when all your friends has such another «normal» than yourself…

A play about what is «normal», obout how your upbringing moulds you, about how we treat each other and about breaking out. New Norwegian script written based on workshops with teenagers, research and interviews with people that have experienced violence. Produced as a part of the project Ungdom og vold.

 

Støttet av Extrastiftelsen Helse. og rehabilitering gjennom organisasjonen Psykisk Helse, Fond For Frilansere og Fond for Utøvende Kunstnere. Turnéen i september 2014 ble lagd i samarbeid med Stiftelsen Tryggere og ble støttet hhv. av Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet. Andre støttespillere: Sagene Samfunnshus, Ski Kommune, Murmester Janken Fensholt & Sønner AS, Flisekompaniet.

FFUK_Logo jpg ExtraStiftelsen_logo_ms Logo_NSF

 

Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • email
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • YahooMyWeb